Masszázs

A masszázs

Napjaink túlhajszolt világában a masszázs fontos szerephez jut a munkahelyi és magánéleti ártalmak enyhítésében, a stressz és a mozgásszegény életmód által okozott bántalmak megelőzésében, mérséklésében. A különböző problémák kezelésére, vagy egyszerűen csak a jó közérzet megteremtésére számtalan masszázstechnika áll rendelkezésre. Ezek megfelelő alkalmazása segít a sportolás közben szerzett húzódások, zúzódások, ficamok kezelésében, a fizikai munka során megterhelt izmok, végtagok lazításában. Hatékony a szellemi és más ülőmunka végzésekor kialakuló derék- és hátfájás megelőzésében, a kialakult panaszok megszüntetésében, vagy a munkahelyi és magánéleti stressz oldásában.

 

Honnan származik?

Az egyik legrégebbi gyógyító beavatkozás. Szinte nincs olyan kultúrkör, amelyben valamilyen formában meg ne honosodott volna. A kínaiak, az arabok, az indiaiak sajátos módszereket, speciális masszázstechnikákat alakítottak ki. Ám a lényeg ugyanaz: a különböző testrészek gyúró, simogató, nyomkodó kezelésével a szervezetben olyan ingereket váltanak ki, amelyek a betegségeket, fájdalmakat képesek megszüntetni, de legalábbis enyhíteni. Leggyakoribb fajtái: talpmasszázs, gyógymasszázs, narancsbőrmasszázs, sportmasszázs, aromamasszázs, nyirokmasszázs, svédmasszázs, fogyasztómasszázs, thai masszázs.

 

Hogyan működik?

A fáradtságot, a stresszt és a feszültséget nem csak a bőr sínyli meg. Az izmok megfeszülnek, néha erős fájdalmakat okozva. A masszázs oldja, lazítja a görcsöket, javítja a vérkeringést. A gyógymasszázst a teljes testfelületen, vagy csak célzottan a beteg testrészen alkalmazzák. Orvosi utasításra is végzik, és gyakran fizikoterápiás kezeléssel, gyógytornával társítják.

 

Technikák:

  • Váltakozó nyomás: két kézzel, mindig a szív felé haladva.
  • Simítás: enyhe fogás, rendszerint lapos tenyérrel, nagyobb testfelületen.
  • Gyúrás: erélyes, mélyre ható fogás, amely a mélyen fekvő izmokat fellazítja.
  • Dörzsölés: egyidejű nyomás mellett a bőrt átmozgatja.
  • Ütögetés: különböző erősségű kopogtatás, paskolás vagy kéz élével végzett ütögetés.
  • Rezegtetés: a kezelt testrészt finom rezgésbe hozzák, ezt néha gépi eszközzel végzik.

 

Mennyi idő múlva hat?

Alkalmazásával a beteg testrész fájdalma enyhül, tartós kezelés hatására esetleg meg is szűnik. A terápiás hatás nem ott jön létre, ahol kezelnek, hanem attól mindig távolabban fekvő szervekben és szövetekben. A masszázst a gyógyítás során általában a komplex, átfogó terápia részeként alkalmazzák. A terápia része lehet a megfelelő táplálkozás, az étrendi kiegészítők, torna vagy jógagyakorlatok.

 

Kinek ajánljuk?

Azoknak, akik

  • számítógép előtt dolgoznak, vagy más ülőmunkát végeznek,
  • keveset sportolnak, autóval közlekednek,
  • fáj a hátuk, reumás tünetek gyötrik,
  • szeretnének ellazulni, újjászületni!

Fuglovics Ágnes masszőr: +36 30 627 7516

Aktuális masszázs árlista letöltése